KOMMUNALA PLANER

Riktlinjer för bostadsförsörjning och utbyggnadsplan

Förvaltningens Riktlinjer för bostadsförsörjning och förslag till utbyggnadsplan som beskriver vilka projekt som ska byggas enligt Framtidsplan 2050 och när i tiden de ska genomföras. var ute på samråd mellan den 16 maj och 21 juni 2023. 

Samhällsföreningens styrelse har skrivit ett samrådsyttrande som skickades till kommunen den 19 juni 2023. Det finns under fliken Dokument, Remissvar och yttranden. Utbyggnadsplanen visar att den största utbyggnaden av totalt ca 800 bostäder i Haverdal ska göras med början under perioden 2031-2035 men också att det område som kallas HAV1, dvs Särdalsvägens norra sida mot Särdals ängar, skulle kunna tidigareläggas. Där vill Peab "snarast" bygga 140 bostäder, ett förslag som tillkommit efter att Framtidsplan 2050 blev godkänd.

Samhällsföreningens och Haverdalsstrands vägförenings styrelser är båda starkt negativa till förslaget som rör HAV1 och skrev ett öppet brev till politikerna som publicerades i Hallandsposten den 26 oktober 2023: "Många i Haverdal är bekymrade över kommunens byggplaner". Det innehåller kritik mot själva beslutet men påtalar också bristen på återkoppling från politiker och tjänstepersoner. 
Stefan Pålsson, kommunstyrelsens ordförande, har senare svarat och tackar för det stora engagemanget men samtidigt upprepar han sina argument för att bygga ut Haverdal. 

Enligt uppgift i juni 2024 från Halmstads kommuns planarkitekt kommer tidplanen att följas vad gäller HAV1. Svaret är:  “... det är utbyggnadsplanen man går efter även om det kan finnas andra önskemål hos exploatörer. Startperiod är 2026-2030 och slutperioden är 2031-35. Ett planbesked i nuläget skulle således bli negativt, så det har ännu inte sökts.” 

Samhällsbyggnadsutskottet ställde sig positiv till att anta Utbyggnadsplanen den 26 september 2023. Därefter gick planen vidare till kommunstyrelsen den 10 oktober och sedan till kommunfullmäktige den 26 oktober där beslut togs att anta planen men den överklagades till förvaltningsdomstolen. Den 30 maj 2024 vann planen laga kraft.
Läs mer i Samrådsredogörelsen där alla inkomna synpunkter besvaras av kommunen.

Samhällsföreningens styrelses skrivelse till kommunstyrelsen hittar du här på hemsidan under fliken Dokument, Remisser och yttranden, Riktlinjer för bostadsförsörjning och utbyggnadsplan.
Dokumentets titel är Skrivelse till ks 2023-10-10. Där finns också det öppna brevet till politikerna i original.
Vi rekommenderar också läsning av Haverdalsstrands vägförenings skrivelse i ärendet. Den finns på vägföreningens  hemsida under rubriken Dokument/Övriga dokument.

Om utbyggnadsplanen i HP 
Ett öppet brev till politikerna skrevs tillsammans med Haverdalsstrands vägförening och publicerades i HP den 26 oktober som en debattartikel, kan bara läsas av prenumeranter, men brevet finns också att läsa här på hemsidan under fliken Dokument.

Bygg inte på jordbruksmark i Haverdal! insändare den 24 oktober av Gösta Ivansson m fl, boende i Haverdal.

​​​Vi säger ja till mycket i Haverdal - rubrik på en insändare i HP den 29 oktober 2023, skriven av Björn Sleman som var ordförande 2022-2024.

Framtidsplan 2050

Halmstads kommun antog en ny översiktsplan, Framtidsplan 2050  2022. 
Planen berör Haverdal genom att kommunen vill bygga ut Haverdal med ca 800 bostäder och att Haverdal och Harplinge ska bli ett gemensamt servicesamhälle.
Haverdals samhällsförening har varit samrådsinstans och engagerat sig under hela perioden när planen togs fram. Medlemsmöten har hållits om planen. Styrelsen har motsatt sig den stora utbyggnaden. Argumenten kan läsas i samråds- och granskningsyttranden bland Dokument här på hemsidan. 

I juni 2023 tog kommunstyrelsen beslut om revidering och avveckling av kommunens utvecklingprogram för serviceorter och servicesamhällen. Beslutet innebär att utvecklingsprogrammet Framtid Harplinge ska revideras så att även Haverdal ingår där. Se sid 32 i beslutsprotokollet 32 där det står:
"Kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt kommunledningsförvaltningen att revidera utvecklingsprogrammen Framtid Simlångsdalen, Framtid Trönninge, Framtid Harplinge och även införliva Haverdal i utvecklingsarbetet med Framtid Harplinge."

Vad händer 2023 och framåt?
Kommunens översiktsplan, Framtidsplan 2050, ska omsättas i praktiken. Förslag till hur det ska gå till har beskrivits i kommunens Riktlinjer för Bostadsförsörjning och utbyggnadsplan 
Förslagen innebär stora förändringar för Haverdal om de förverkligas. Ca 800 nya bostäder planeras på jordbruksmark, de flesta, ca 650, öster om Kustvägen nära Annies gård och 140 på norra sidan av Särdalsvägen.
Föreningen är kritisk både till översiktsplanen och  utbyggnadsplanen eftersom en så stor utbyggnad skulle förändra Haverdals karaktär på ett mycket påtagligt sätt och försämra attraktiviteten. Föreningen vill utveckla Haverdal men göra det på ett sätt så orten behåller sin småskalighet och därmed attraktivitet.

En stor förändring som väntar Haverdal är att kommunen kommer att ta över huvudmannaskapet från vägföreningarna. Det ska göras i alla orter i Halmstad där det finns vägföreningar. Beslut om detta togs redan 2013. Trönninge är den första orten som har utretts. Att huvudmannaskapet övergår till kommunen beskrivs som en förutsättning för stora delar av den föreslagna stora utbyggnaden i Haverdal. Läs mer på kommunens hemsida
 

Framtid Harplinge Haverdal

Halmstads kommun driver utvecklingsprogram i samarbete med samhällsföreningarna i Halmstads orter. I juni 2023 tog kommunstyrelsen beslut att Haverdal ska ingå i utvecklingsprogrammet för Harplinge eftersom Harplinge och Haverdal är utpekade som ett gemensamt servicesamhälle i Framtidsplan 2050.

Vad är ett utvecklingsprogram?
hemsidan skriver kommunen: "Ett utvecklingsprogram visar riktningen framåt för orten eller stadsdelen, både på en övergripande nivå och genom mer konkreta åtgärder. De bygger på demokrati och delaktighet och arbetets drivs framåt tillsammans ortens samhällsförening eller stadsdelsförening, invånare och näringsliv."

Haverdals samhällsförenings styrelse ser positivt på att få möjlighet till att delta i utvecklingsarbetet och väntar på en kallelse till ett första möte med politiker, tjänstepersoner och representanter för Harplinge samhällsförening. Under hösten 2025 kommer ett öppet möte att hållas i Haverdal om vad det innebär. Förhoppningen är att utvecklingsprogrammet kan bli det forum för dialog som vi så länge saknat.


Detaljplaneändringar

Samhällsföreningen är remissinstans för förslag till ändring av detaljplaner i Haverdal.

Förslag till ändring av detaljplan för del av Haverdal 27:1 och 18:53, antogs av kommunstyrelsen den 1 november 2022. Det är överklagat men överklagandet godkändes inte av Mark- och miljödomstolen (enligt artikel i Hallandsposten 2023-04-20)
Förslaget är därefter överklagat till Mark- och miljööverdomstolen, som enligt Hallandsposten 2024-01-01 inte kommer att ta upp ärendet. Därmed står detaljplaneändrinen fast och beslutet vann laga kraft 2023-12-21.

Förslaget innebär att tomtmark mellan Laxavägen och  Skallstugevägen som idag är parkmark respektive mark för näringsverksamhet (tidigare handelsträdgård) ska kunna bebyggas med upp till tio enfamiljshus som kan bli 7 meter höga i 1,5 plan med sadeltak. Planförslaget och samrådsredogörelsen kan läsas på kommunens hemsida där även synpunkter från 8 remissinstanser och 29 sakägare framgår. Förslaget var ute för samråd hösten 2020.  Granskningsperioden var mellan 4 och 25 februari 2022. Samhällsbyggnadsutskottet antog förslaget 12 oktober 2022 och kommunstyrelsen antog det den 1 november 2022 med fem röster emot och tio för. Centerpartiet, Halmstads lokala parti och Sverigedemokraterna röstade för återremittering med mål att få till en lägre nockhöjd, men tyvärr förgäves. Förslaget är överklagat, men överklagandet godkändes inte av Mark- och miljödomstolen och inte heller av Mark- och miljööverdomstolen enligt artikel i Hallandsposten 2024-01-01.

Granskningsförslaget innehåller endast små justeringar jämfört med det första, vilket innebär att inkomna synpunkter tyvärr endast har beaktats i mycket liten utsträckning. Synpunkterna från sakägarna och samhällsföreningen rör framför allt bebyggelsens höjd med effekter som skymd havsutsikt och värdeminskning/planskada samt dagvattenproblem, högt grundvatten samt föreslagna in- och utfarter som inte uppfyller dagens krav på tillgänglighet. 

Viktigt att påpeka är att varken sakägare eller samhällsförening motsätter sig bebyggelse som sådan, men framhåller det olämpliga i att här bygga hus med nockhöjd på 7 meter och i 1,5 plan med sadeltak. Många föreslår enplanshus eftersom marken just här är plan och höga hus får en starkt negativ effekt för väldigt många omkringboende. En stor brist i förslaget är också att det inte uppfyller dagens krav på tillgänglighet, vilket är mycket märkligt med tanke på hur höga krav som brukar ställas på varje nybygge.

Den nockhöjd och storlek på hus som planförslaget innebär  kommer att förändra bebyggelsebilden på ett mycket påtagligt sätt på Skallberget och är i direkt motsättning till kommunens egen skrivning om "att beakta småskalighet och enkelhet som präglar bebyggelsen i Haverdal".  

Samhällsföreningens styrelse är därför starkt kritisk, både till förslaget som sådant och till hur samråd och granskning har gått till. Det granskningsutlåtande som kommunen har skickat ut till remissinstanserna inför ks-beslutet visar återigen hur lite inkomna synpunkter från sakägare och föreningar har beaktats. Dåvarande ordförande, Jenny Axelsson,(c), försökte därefter bordlägga förslaget, så sent som vid samhällsbyggnadsutskottets möte i oktober 2022.  Vid kommunstyrelsens möte den 1 november 2022 föreslog C, SD och HLP detsamma. Varken övriga politiker eller tjänstepersoner har visat intresse för att lyssna på dem som är direkt berörda, dvs grannar och föreningar i Haverdal. Det är enbart markägaren som har kunnat påverka och styra förslaget. 

Samhällsföreningens granskningsyttrande 2022 (och samrådsyttrande från 2020) hittar du här på hemsidan bland Dokument.

Hallandsposten publicerade en artikel 2022-02-28 om ärendet där både grannar, samhällsföreningens representanter och samhällsbyggnadsutskottets ordförande är intervjuade. 

Mer att läsa i HP om ärendet:
2024-01-01
"Högsta instans tar inte upp tvisten om nya tomter i Haverdal"

Anonym insändare från "Medborgaren" 2022-03-02:
"Haverdal är en underbar plats"

Artikel 2022-03-18:
"Markägare anklagar förening för att gå enskildas ärenden"

Anonym insändare från "Bybo" 2022-03-21:
"Folkets röst har rätt att höras innan beslut fattas"

Artikel 2022-10-25: 
"Politisk oenighet kring havsnära tomter i Haverdal"
---------
Förslag till ändring av detaljplan för Haverdal 15:2 Klövervägen (f d potatislagret) vann laga kraft i januari 2023
Samråd 25 februari - 25 mars 2021. Syftet är att "...möjliggöra en förtätning med bostäder i radhus inom orten Haverdal." Radhusen är planerade att byggas på Klövervägen på det f.d. potatislagrets tomt. Vi tackar för inkomna synpunkter från grannar på Klövervägen m fl. Samhällsbyggnadsutskottet beslutade 2021-10-19 att förslaget ska gå ut för granskning. Styrelsen har skrivit ett granskningsyttrande med synpunkter på husens höjd, trafiksäkerhet m m, se yttrandet i sin helhet under Dokument.

Samhällsbyggnadsutskottet antog detaljplanen den 11 januari 2022. Förslagets innehåll och huvuddrag kvarstår till stor del. Det innebär tyvärr att synpunkter på husens höjd, trafiksäkerhet m m från närboende, samhällsförening och vägförening inte har beaktats. Förslaget är överklagat till Mark- och miljödomstolen men vann laga kraft och antogs av kommunstyrelsen i januari 2023.

Att förslaget överklagades är ytterligare ett exempel på att planeringsprocessen behöver ändras. De flesta är positiva till att potatislagret rivs och ersätts med bostäder, men på grund av att grannars och föreningars synpunkter inte har beaktats och tagits tillvara i granskningsfasen har ärendet nu överklagats, vilket förstås  kommer att försena en förändring som i grunden är positiv. 
 

Samhällsföreningen och Haverdalsstrands vägförening kommer att samarbeta och ha en dialog med kommunen, framförallt i syfte att kommande transporter till byggplatsen ska kunna göras på ett så säkert sätt som möjligt. Vi är starkt emot att de ska gå förbi skolan och förskolorna.